כשליש מהזוגות הנשואים בישראל מסיימים את מערכת היחסים שלהם בפרידה, גירושין וכאשר יש להם ילדים הם עלולים למצוא עצמם במרכז מריבה ובמצב של אי נעימות בגלל מה שעובר על ההורים שלהם. חלק בלתי נפרד מהליך הגירושין הוא קבלת החלטה על משמורת ילדים. ישנם מצבים שבהם שני בני הזוג מסכימים בניהם על המשמורת וישנם מצבים שאין בין שני הצדדים הסכמה כאשר פעמים רבות חוסר ההסכמה היא על הפרטים הקטנים של איך תהיה המשמורת מבחינה פרקטית ולאו דווקא השאלה איפה יהיה הבית של הילדים. ההחלטה על המשמורת יכולה להתבצע בבית משפט והיא יכולה להתבצע לאחר הסכמה הדדית בין הצדדים, החלטה שיכולה לבוא גם בעקבות הליך גישור.
קבלה החלטה דרך בית משפט
דרך אחת לקביעת משמורת ילדים היא דרך בית משפט. בית המשפט יקשיב לכל אחד מההורים (או לעורך הדין מטעמם) ויקבע מהי הדרך הנכונה ביותר עבור הילדים לחיים לאחר הגירושין. ההחלטה של בית המשפט יכולה לעתים לשרת את שני הצדדים, אך לא תמיד. לעתים בסוף התהליך ישנו צד שמרגיש שהרוויח יותר מהצד השני.
שיתוף פעולה בין שני הצדדים
שיתוף פעולה בין שני הצדדים שמתגרשים יכול להביא להסכם גירושין שנעשה בהסכמות הדדיות. הסכם זה יכול לגעת בתחום משמורת ילדים ותחומים נוספים. הליך זה נעשה לרוב דרך גישור על ידי מגשר מקצועי ומנוסה שמומחה גם בכל הנוגע למשמורת ילדים.
המגשר אינו שופט
המגשר אינו שופט אך ההסכם שהוא יכין וששני הצדדים יחתמו עליו יהיה תקף בבית המשפט. המגשר צריך למצוא את ההסכמות בין הצדדים והוא לא בא לבחון מי צודק ומי טועה. המטרה שלו היא ליצור משמורת ילדים שתהיה מקובלת על כולם וטובה עבור הילדים.