ההתפתחות של יהדות לאורך ההיסטוריה
בכל מה שקשור ליהדות, האמת היא שחשוב לציין את העבודה כי לא תמיד הייתה היהדות כפי שאנו מכירים אותה כיום. נהוג לומר על היהדות כי יש לה מגוון רחב מאד של פרצופים, ואכן גם היום אנו רואים סוגים שונים של יהדות ללא כל צל של ספק. יחד עם זאת, חשוב להבין כיצד החלה היהדות בעצם לפעול בעולם שלנו. היהדות החלה כתוצאה מן ההתגלות הייחודית של הקב"ה למאמיניו, במעמד הר סיני הידוע. בראשית דרכה, נאבקה היהדות רבות בתופעת האלילות, כאשר הבסיס שלה עצמה היה בסיס פולחני – מקדשי, אם כי כזה אשר היה שונה מאד מן הפולחן של עובדי האלילים (הפולחן היה בדממה, ללא כל קורבנות אדם כנהגו אצל עמים זרים).
ההתפתחות ליהדות הרבנית
בימי בית שני, הייתה קיימת כמובן יהדות מקדשית, אשר הונהגה על ידי כת הצדוקים, אם כי אז החלו בעצם הניצנים של היהדות הרבנית – בדמותם של הפרושים שהחלו ליצור הלכה חוץ – מקדשית, וטענו כי ביהדות יש משהו אשר הוא מעבר לקיום המקדש. הדבר התעצם כמובן לאחר חורבן בית המקדש, כאשר הפכו הפרושים למנהיגי העם, דרך מנהיגותו של רבן יוחנן בן זכאי ורבן גמליאל דיבנה. משם בעצם – נוצקה היהדות הרבנית המוכרת כיום. כך נוצרו יצירות ענקיות של יהדות כולל המשנה הארץ – ישראלית, התלמוד הבבלי, התלמוד הירושלמי, ספרי הגות ודעות, ספרי אמונה ומוסר, ספרי שאלות ותשובות, ספרי מצוות והלכה, ועוד יצירות טקסטואליות מפוארות במיוחד.
ומה המצב כיום?
היום ניתן למצוא זרמים רבים של יהדות מגוונת מאד. היהדות האורתודוכסית עדיין מתקיימת כמובן, אך גם היא עצמה מפוצלת לזרמים שונים כאלה ואחרים. קיימים זרמים אחרים כמו יהדות קונסרבטיבית או יהדות רפורמית אשר הם בעלי הסתכלות מעט שונה על המונח הדתי של היהדות. שאלה מעיינת היא באשר ליהדות החילונית – אשר כיום מגלה עניין רב בזרמים הדתיים השונים דווקא. חשוב מאד להבין אם כן, כי יהדות איננה מיקשה אחת, ומורכבת מרבדים רבים ומגוונים.