רובי
אבן אודם ידועה בשמה הלועזי רובי. שם האבן נובע מהיותה אדומה והיא אחת מקבוצות אבני החן היקרות והאיכותיות ביותר בנמצא. אבן אודם שימשה במהלך ההיסטוריה לקישוט תכשיטים שונים של מלכים ומלכות לרבות כקישוט בכתר המלוכה. אבן אודם מזוהה יותר מכל עם מעמד המלוכה והאצולה ועד היום היא נחשבת לאבן יוקרתית במיוחד ואולי ליוקרתית ביותר מכל אבני החן הקיימות.
תכונותיה של אבן אודם
צבעה האדום של אבן אודם נובע מחדירת כרום תלת ערכי למינרל קורדונום בזמן שהאבן נוצרת. מכיוון שההשפעה של חדירה זו איננה אחידה נוצר מגוון רחב של אבנים אדומות מסוג אבן אודם ואין אחידות במראה שלהן. המינרל שממנו עשוייה האבן הוא השני בקשיותו לאחר היהלום, ולמרות שאין אבן אודם נוצצת כמו יהלום היא זוהרת מאד ובעבר ייחסו לה בערה פנימית שמייצרת את הזוהר האדום המרהיב שלה.
אבן אודם בהיסטוריה
אבן אודם מוזכרת במקרא בהקשר לאבני החושן שהיו תפורות לבגדיו של הכהן הגדול. האגדה משייכת אבן זו לשבט ראובן, אך אין לדעת האם השם המקראי מתייחס לאבן האודם כפי שאנו מכירים כיום או לאבנים אחרות. אך מכיוון שבעברית המודרנית מתייחסים לכל האבנים האדומות כאל אבן אודם אין לדעת מה היה טיבה המדויק בתקופת המקרא. ובנוסף לכך, רבים סבורים כי העברים הקדומים לא הכירו כלל את הרובי המוכר לנו כיום.
במהלך ההיסטוריה נחשבה הודו לספקית העיקרית של אבנים אלה והשם קורונדום במקורו הוא בסנקריסט, והשם בשפה זו לאודם הוא רטנאי שפירושו – מלך אבני החן. במזרח ידוע לנו כי כבר בשנת 100 לפני הספירה עסקו במסחר באבנים אלה בדרך המשי העוברת לסין. הנוסע מרקו פולו מזכיר אבן אודם בכתביו וכך גם בסיפורי אלף לילה ולילה.